Αντώνης Συκάρης: Εφυγε για να κατακτήσει το «βουνό των χιονοστιβάδων»
NewsroomΟ Αντώνης Συκάρης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επόμενη μεγάλη αποστολή στα βουνά των Ιμαλαΐων. Περίπου ένα μήνα μετά την επιστροφή του από το Πακιστάν και την πιο επικίνδυνη αποστολή στην καριέρα του στη μη επιτυχημένη προσπάθεια για να πατήσει την κορυφή Κ2, την πιο δύσκολη στον πλανήτη, όπου έχασαν τη ζωή τους οι σύντροφοί του, ο κορυφαίος Ελληνας ορειβάτης ετοιμάζεται για να κάνει προσπάθεια ώστε να πατήσει την κορυφή Αναπούρνα - Anapurna στα 8.091 μέτρα. Θεωρείται η δεύτερη πιο δύσκολη κορυφή της Γης και ονομάζεται κορυφή των χιονοστιβάδων, διότι λόγω της μεγάλης κλίσης του βουνού το χιόνι καταρρέει μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους συντομεύει τον χρόνο της επιστροφής του στα Ιμαλάια.
Ο Αντώνης Συκάρης, o οποίος στοχεύει να ολοκληρώσει το επονομαζόμενο Grand Slam, την ανάβαση και των 14 ανεξάρτητων κορυφών του πλανήτη, που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα ύψος, λίγο πριν από την έναρξη της αποστολής του στις 15 Μαρτίου από το Κατμαντού του Νεπάλ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» δηλώνοντας «δυνατός, με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση» και πρόσθεσε: «Θέλω ν’ ανέβω αυτό το βουνό για την Ελλάδα αλλά και για συγκεκριμένους συντρόφους μου ορειβάτες».
Διαβάστε επίσης: Συκάρης - «Επρεπε να επιλέξω μεταξύ θανάτου και ακρωτηριασμού των ποδιών»
Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για το Νεπάλ και για μια αποστολή που είναι αφιερωμένη σε δύο ορειβάτες- θρύλους ο Αντώνης Συκάρης είπε: «Θέλω ν’ ανέβω το βουνό Anapurna, το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό του κόσμου -τα τελευταία 70 χρόνια 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφή του, 72 ορειβάτες όμως έχουν χάσει τη ζωή τους- για τους συντρόφους μου, που χάθηκαν στο Κ2 πριν από μερικές εβδομάδες αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Ήταν στο Anapurna και συγκεκριμένα στην κορυφή Anapurna South των 7.219 μέτρων που έχασε τη ζωή του ο Τάκης Μπουντόλας από τη Θεσσαλονίκη το 1985, ένας από τους καλύτερους ορειβάτες που έβγαλε η κοινότητα των ορειβατών στην Ελλάδα. Έχασε τη ζωή του, όπως και ο Κλήμης Τσατσαράγκος».
Ο Αντώνης Συκάρης παραδέχεται πως η νέα αυτή εκστρατεία του σε μια τόσο επικίνδυνη κορυφή είναι μια κορυφαία πρόκληση, εξηγεί όμως πως η καλύτερη ώρα για αυτή την αποστολή είναι τώρα: «Φίλοι και συνάδελφοι ορειβάτες σχολιάζουν πως θα πάω από τη... Σκύλλα (σ.σ την κορυφή Κ2) στη Χάρυβδη. Το πάθος μου γι’ αυτό που κάνω όμως πιστεύω πως θα δώσει και την "εντολή" στο σώμα μου να παραμείνει δυνατό!».
«Μεγαλύτερος κίνδυνος οι χιονοστιβάδες»
Ο ορεινός όγκος Anapurna έχει μήκος 55 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 13 κορυφές άνω των 7.000 μέτρων, με τις 16 να στέκονται πάνω από τα 6.000 μέτρα ενώ μία, η κορυφή Anapurna I, στα 8.091 μέτρα, είναι και ο τελικός στόχος του Αντώνη Συκάρη, ο οποίος ξεκινά την προσπάθεια του σχεδόν ένα μήνα μετά την επιστροφή του από την ιστορική χειμερινή αποστολή στο βουνό K2, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.
Ο θρύλος της ελληνικής ορειβασίας στηρίζεται στη σκληρή προετοιμασία που έχει ήδη κάνει «Είναι ένα τεστ να δω πώς θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Η Anapurna I, εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος έχει ως μεγαλύτερο κίνδυνο τις χιονοστιβάδες, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο στο συγκεκριμένο βουνό που έχει κάθετες ορθοπλαγιές. Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσω τώρα την αποστολή αυτή, σε αυτό το μικρό διάστημα από την Κ2, γιατί είμαι προετοιμασμένος και εγκλιματισμένος καθώς είναι ακόμη “ νωπή” η προηγούμενη προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αφετηρία η αγάπη του κόσμου»
Ο Συκάρης στοχεύει στο να πατήσει στην υψηλότερη κορυφή του Anapurna I από τη βορεινή ορθοπλαγιά, μέσω της επονομαζόμενης Dutch route, στα μέσα Απριλίου 2021. Ο ίδιος εξηγεί το σχέδιό του: «Νομίζω ότι μεταξύ 10 και 20 Απριλίου θα υπάρχει ένα καλό "παράθυρο καιρού", το οποίο θα είναι κατάλληλο ώστε να προσεγγίσω την κορυφή. Ψυχικά είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση, σωματικά στον ένα μήνα από τώρα θα είμαι καλά, εγκλιματισμένος, κάτι που θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω και δύο final push (σ.σ προσπάθειες για την τελική ανάβαση)».
Και πρόσθεσε αναφορικά με την αγάπη που δέχεται και τη δύναμη που του δίνουν τα χιλιάδες μηνύματα που λαμβάνει στα social media: «Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Κ2 και μπορώ να πω πως η καλή μου απόδοση έχει ως αφετηρία αυτή την αγάπη του κόσμου, που μού έδωσε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Χαίρομαι όμως και για κάτι ακόμη: που η δική μου προσπάθεια έχει δώσει σε πολύ κόσμο το έναυσμα να κυνηγήσει δικούς του στόχους και όνειρα».
Διαβάστε επίσης: Ο Αντώνης Συκάρης και η Χριστίνα Φλαμπούρη πάτησαν την 4η πιο ψηλή κορυφή της γης!
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ